Gember

Verdichter
Gember is een plan waarbij een vernieuwend concept voor kleine houtbouw studio’s voor eenpersoonshuishoudens is ontwikkeld. De woningen blinken uit in ruimtelijkheid ondanks hun kleine woonoppervlakte. Op de begane grond zijn twee senioren woningen ontworpen, de bewoners hebben een goede relatie met de straat en zorgen zo voor sociale controle

Het gebouw is een echte verdichter. Dat wil zeggen dat het gebouw zich makkelijk voegt in de bestaande stad, op plekken waar overmaat is aan ruimte. Zoals bij dit project als toevoeging van een stedenbouwkundige stempel in een na-oorlogse wijk.

Mini maisonnettes
Het ontwerp van de maisonnette woningen kenmerkt zich door het grote venster en de vide die een sterk gevoel van ruimtelijkheid geven en veel zicht op de directe woonomgeving. Er is getracht via de typologie van de woning buitensluiting, eenzaamheid en anonimiteit tegen te gaan.

Op elke verdieping zijn de woningen gelegen rondom een gezamenlijke hal. De woning bestaat uit twee verdiepingen en is tegelijkertijd slecht 45m2 groot. Op de onderste verdieping kom je binnen en is de leefkeuken met grote tafel en werkplek. Op de verdieping is een zithoek, slaapplek en badkamer.

De woningen worden ontsloten via een dubbel hoge corridor met daglicht van beide kanten.

projectinformatie

jaar: 2023
team: Robbert Guis, Julia Coolen
oppervlakte: 1350 m²
locatie: Schiedam
type: concept