Snipper

Snipper is een plan waarbij een vernieuwend concept voor seniorenwoningen is ontwikkeld. Het ontwerp kenmerkt zich door grote terrassen, houtbouw, zachte landing in de natuur en ruimtelijke plattegronden.

De doelgroep senioren heeft een bijzonder interessant profiel. Vaak thuis, veel buiten, werk of hobbies vanuit huis, oppassen op de kleinkinderen, vrienden over de vloer. Op een oppervlakte van 80m2 vraagt dit om een multifunctioneel huis. Een ‘altijd vakantiehuis’ waar activiteiten in elkaar overvloeien en waar alles net even anders mag zijn. Het daybed centraal in de woning is hiervan het mooiste voorbeeld. Een plek om te luieren met een boek, spannende logeerplek voor de kleintjes of om overdag te vertoeven met langdurige (mantel)zorg.

Mooi ontworpen, slim gebouwd

Naast een bijzondere woningplattegrond is er ook nagedacht over de levendigheid van het gebouw als buurt. De diepe terrassen spelen hierbij een belangrijke rol in het dagelijks gebruik. De gallerij-zijde ligt in de schaduw en is een straat in de lucht met kleine zitplekje. De terrassen-zijde is georiënteerd op de zon, een verlengstuk van het huis met veel daglicht en groen.

Het woongebouw is ontworpen volgens de principes van een passief huis. Zwaar geïsoleerd, warmte vasthouden in de winter, warmte buiten houden in de zomer. Het project is ontworpen in een 2D modulaire houtbouwsysteem waarmee de bouwtijd wordt verkort en de mogelijkheid er is het gebouw in de toekomst te demonteren. De houten gevel is zo ontworpen dat het gebouw zich stilletjes voegt in de natuurlijke omgeving.

projectinformatie

jaar: 2023
team: Robbert Guis, Julia Coolen, Femke Slooff, Barten Verschoor, Tobias Macchione
oppervlakte: 4500 m²
locatie: Schiedam