Van ambachtsschool naar woongebouw

Collectief wonen tegenover Zuiderpark
De voormalige monumentale ambachtsschool uit 1934, is gericht op het Zuiderpark Den Haag en vormt zo de zuidelijke entree van de wijk Transvaal. Deze sterke positie en de robuuste architectuur van de Haagse School maken het gebouw tot een prominente verschijning. Met de transformatie wordt een toekomstbestendige nieuwe invulling gegeven waarbij het karakter van het gebouw in wordt versterkt.

Uitzicht
Het gebouw krijgt met de transformatie naar woningen een andere functie. De structuur van het gebouw wordt optimaal benut door verschillende typen appartementen, studio’s en lofts. De woningen zijn compact maar voelen royaal aan door de hoogte van de ruimte, de flexibiliteit in gebruik en de grote vensters naar de omliggende stad.

Duurzaam herontwerp
Het schoolgebouw krijgt door middel van een nieuwe isolerende binnenschil een comfortabel woonklimaat  De binnenplaats wordt met de sloop van een niet origineel gebouwdeel en de nieuwbouw van een robuust bijgebouw omgevormd tot een omsloten tuin. De schoolgangen zijn een verlengstuk van de woningen en verbreden zich op verschillende plekken voor meer lichtinval en bieden plek voor ontmoeting.

Slimme woontypologie
De woningen die variëren in grootte zijn flexibel in gebruik. Een centraal gelegen slimme minikern met badkamer, wasmachine en keuken geeft orde aan het huis. Doormiddel van vouwwanden zijn de slaapkamer en werkplek te openen naar de woonruimte waarmee het gevoel van ruimte wordt vergroot.

projectinformatie

opdrachtgever: Hol projekten
jaar: 2018 – heden
team: Guis Architectenwerk & tek architecten
oppervlakte: 6700 m²
locatie: Den Haag
opdracht: in uitvoering
fotografie: MWA Hart Nibbrig