Een huis in Smalle Ee

Op het mooiste plekje van Friesland vlakbij een Natura 2000 gebied, verscholen tussen het riet en een paar wilde bomen ligt een oude sluis met een kleine stenen woning. In 2019 werd deze gekocht en grotendeels eigenhandig gerenoveerd door de bewoners zelf.

Er is een volledig nieuwe bouwkundige schil om het bestaande huis gezet om daarmee de duurzaamheid van het huis te verbeteren. Aan de achterzijde is een tweede volume gebouwd met slaapkamer en werkplaats. Deze is volledig uit hout opgetrokken. Op het dak aan de zuidzijde zijn zonnepanelen geplaatst.

De hal als rode draad
De woning bestaat uit een ruime hal waar alle belangrijke vertrekken aan zijn gelegen. Daaraan verbonden met een grote open trap is op de eerste verdieping een atelier gerealiseerd met een gigantisch raam aan de noordzijde, dat prachtig zicht biedt op het Krûme Gat.

Met zorg zijn alle gevelopeningen van het huis opnieuw ontworpen. De rijke collectie klein en grote vensters, schuifpuien, deuren en dakkapellen zorgen voor een open relatie van huis met de tuin en de verdere omgeving. Zonder dat dit ten koste gaat van een gevoel van geborgenheid en intimiteit in het interieur.

projectinformatie

opdrachtgever: particulier
jaar: 2020
team: tek architecten
oppervlakte: 150 m²
locatie: Smalle Ee, Smallingerland
opdracht: gerealiseerd