Monumentale stadswoning

Wonen tussen de straat en tuin
Basisidee van het ontwerp is om een betere verbinding met de straat en tuin te maken. De huidige situatie bestond uit een in onbruik geraakte begane grond vloer en de woonruimte op de verdieping. Door het woonprogramma naar de begane grond te verplaatsen ontstaat een directe relatie met de straat. De nieuwe aanbouw aan de achterzijde vormt een zachte overgang tussen het interieur en de achtertuin. De ruimte rondom het huis wordt zo maximaal geactiveerd.

Gemeentelijk monument
Het huis vormt onderdeel van een groter stedelijk bouwblok dat in zijn geheel de status van een gemeentelijk monument heeft. Bij het maken van het ontwerp is daarom nadrukkelijk aandacht besteed aan het in stand houden van de ruimtelijke structuur en bouwkundige details. Binnen dit kader is een eigentijds huis ontworpen op maat van de bewoners.

Duurzaam herontwerp
De ruimtelijke configuratie van het huis is dusdanig vormgegeven dat er op verschillende manieren in het huis gewoond kan worden. Dit draagt bij aan de duurzaamheid van alle bouwkundige ingrepen en toe- gepaste materialen. De begane grond en eerste ver- dieping zullen bestaan uit afzonderlijke ruimten waarvan de functies inwisselbaar zijn.

projectinformatie

opdrachtgever: particulier
jaar: 2022
team: tek architecten, Ge’staltung, Bravenboer Bouwmanagement
oppervlakte: 200 m²
locatie: Schiedam
opdracht: realisatie