Zipper

Emanciperen naar duurzame stad
De Alexanderknoop, het gebied rondom Station Rotterdam Alexander, moet in de toekomst van grotere betekenis zijn voor de agglomeratie Rotterdam Hiervoor moet het gebied zich emanciperen van een verzameling woonbuurten in een polder naar een duurzaam stuk stad.

Schakels de kwaliteit laten bepalen
Om het huidige stedelijk weefsel te versterken maken we van bestaande barrières, schakels die het hele gebied meer kwaliteit geven. Een ontwerp voor het slimmer inrichten van de bestaande mono-functionele lege ruimten tussen de woonwijken en het centrumgebied bleek een oplossing.

Zippers
Met de zippers, integreren we nieuwe systemen, leggen we betere connecties en maken we ze tegelijkertijd fijne plekken om te verblijven. De 90 meter brede Alexanderlaan wordt een reeks levendige stadsstraten met een menselijke schaal. De grote parkeerplaats in het hart wordt een natuur-inclusief waterplein. Zo gaat een set van nieuwe publieke ruimten de nieuwe identiteit van het gebied bepalen.

Ontwerpend onderzoek
De studie ‘De stad van de Toekomst’ een gezamenlijk initiatief is van BNA Onderzoek, de TU Delft, Vereniging Deltametropool, de gemeente Rotterdam, de Directoraten-generaal Mobiliteit, Ruimte en Water en Rijkswaterstaat van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het ministerie van BZK. 

projectinformatie

opdrachtgever: Gemeente Rotterdam, Ministerie van Binnenlandse Zaken, BNA, Vereniging Deltametropool, TUDelft
jaar: 2018
team: Wieke Villerius, Rohan Varma, Yorit Kluitman, Royal Haskoning, Antea Group, Rijms
oppervlakte: 1 km²
locatie: Rotterdam Alexanderknoop
opdracht: ontwerpend onderzoek