De Studentengallerij

Wonen aan de hoofdweg
Het plan bestaat uit de transformatie van een kantoorpand en nieuwbouw van 250 studentenwoningen in Rotterdam Alexanderpolder. De locatie ligt ingeklemd tussen een drukke weg en een rustige woonwijk. De nieuwbouw zet de bestaande morfologische structuur voort, en met de toevoeging van verbindende pergola’s ontstaat een prettige collectieve tuin.

Effectief ontwerp
Er zijn geïntegreerde oplossingen gevonden voor de harde en zachte kanten van de opgave. Woonkwaliteit, ruimte voor ontmoeting en ambigue grenzen worden gecombineerd met slimme oppervlakteverhoudingen, vluchtroute- en kostenoptimalisatie.

Transformatie kantoor
In het bestaande kantoorpand worden groepswoningen gemaakt. Hierbij ontsluit een centrale gang zowel de collectieve woonruimten als alle individuele studentenkamers. De collectieve woonruimten leggen dwarsverbindingen en brengen licht in de gang.

Nieuwbouw gallerij
In de nieuwbouw worden de individuele woningen ontsloten met een gallerij rondom het gebouw. Deze royale gallerij kan daarnaast gebruikt worden als extensie van de woonruimte. Op de terrassen op de koppen van het gebouw en in overdekte passages ontstaan er plekken voor ontmoeting.

projectinformatie

opdrachtgever: Leyten
jaar: 2019
team: tek architecten
oppervlakte: 5700 m┬▓
locatie: Rotterdam
opdracht: selectie, tweede plaats