Hendrikushoeve

Landgoed in de stad
De Hendrikushoeve ligt centraal in de stad Zwijndrecht en huist twee beschermde, verbonden villa’s. De villa’s worden getransformeerd tot 7 senioren-appartementen en er wordt een nieuw woonhuis gerealiseerd in de tuin; een ‘groene kamer’ die collectief domein wordt van alle bewoners.

Diversiteit
Er is een diversiteit aan typen privé-buitenruimte, toegespitst op de oriëntatie en het bieden van privacy. De woningen worden ontsloten met een sequentie van karakteristieke ruimten – foyer, galerij, hal & tuinkamer – waarin ruimte is voor ontmoeting en samenkomst.

Het nieuwe huis
De nieuwbouw woning is gebouwd in samenhang met de bestaande villa’s. Door trappen, voorzieningen en kasten op te nemen in de wanden ontstaat een heldere organisatie. Ook biedt deze structuur een grote mate van flexibiliteit en daarmee toekomstbestendigheid. Een wintertuin en dakpatio verbinden het huis met de collectieve tuin.

De nieuwe tuin
Bij het gedeeltelijk herinrichten van de tuin worden geen afzonderlijke delen van elke onderscheden. De tuin blijft bestaan als een geheel. Met het aan leggen van een brede haag rondom het erf wordt voorzien in een prettige leefomgeving voor mussen en verschillende lijster soorten.

projectinformatie

opdrachtgever: particulier
jaar: 2018
team: tek architecten
oppervlakte: 600 m²
locatie: Zwijndrecht
opdracht: in afwachting